lauantai 2. helmikuuta 2013

Seesaminsiemen-perunoita, myskikurpitsaa ja yrttisiä tomaattipapuja sekä terveisiä hammaslääkärille

Tänään tein ruoaksi uunissa paahdettua myskikurpitsaa, seesaminsiemen-perunoita, tillillä maustettuja papuja sekä omenaista salaattia. Kunnon perussettiä siis! Kamalan kätevää tämän ruoan valmistaminen oli siksi, että kaikki sen osaset mahtuivat samalle uunipellille kimpassa kypsymään ja koska niillä on kaikille samat paistolämpötilat ja -ajat, valmistuivat ne kaikki samaan aikaan.

Nerokas yhdistelmä, nerokkaat värit!

Oi ihanat perunat! Tykkään teistä niin paljon! Seesaminsiemenillä kuorrutetut perunat ovat kuuluneet henkilökohtaiselle ruokalistalleni pyöreästi teini-iästä saakka luettuani näiden ohjeen Lars Johanssonin Vihreä keittiö -nimisestä keittokirjasta.

Seesaminsiemen-perunat
  • perunoita
  • öljyä
  • yrttisuolaa
  • seesaminsiemeniä
  1. Pese ja harjaa perunat huolellisesti. Voit halutessasi myös kuoria perunat.
  2. Halkaise perunat, aseta ne uunipellille leivinpaperin päälle ja sivele niiden pintaan hieman öljyä. Ripottele perunoille yrttisuolaa ja seesaminsiemeniä.
  3. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia eli kunnes perunat ovat pehmenneet.

Uunissa paahdettua myskikurpitsaa. Ei mitään varsinaista vikaa.

Minulla oli jemmassa myös myskikurpitsa, josta valmistin yksinkertaisin toimenpitein maukasta, melkolailla bataatinmakuista ruokaa.

Paahdettu myskikurpitsa
  • 1 myskikurpitsa
  • 2 tl öljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  1. Halkaise myskikurpitsa kahtia pituussuunnassa. Poista siemenet veitsellä, lusikalla tai omalla suosikillani eli jäätelökauhalla. Leikkaa kurpitsa suikaleiksi ja kuori ne pienellä, terävällä veitsellä. Kuutioi kurpitsa.
  2. Sekoita kurpitsan sekaan muut aineet ja levitä kurpitsapalat leivinpaperille uunipellille.
  3. Paahda kurpitsanpaloja 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kerran tai pari käännellen, kunnes kurpitsat ovat pehmentyneet.

Kuvan lisäksi tarvitaan sanoja kertomaan, mistä tässä on kyse.

Yksi suosikkimausteistani on tällä hetkellä tilli, jota minun tekisi mieleni laittaa kaikkiin mahdollisiin ruokiin. Erityisen hyvin tilli sopii papujen ja tomaatin kera samaan pataan, kuten tässä tuhdissa ruoassa.

Yrttiset tomaattipavut
  • 3 dl keitettyjä valkoisia papuja (esim. vahapapuja tai pienempiä papuja)
  • 2 tomaattia
  • 1 punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl öljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 0,5 tl kuivattua tilliä
  • 0,5 tl kuivattua timjamia
  1. Pilko tomaatit sekä sipuli ja hienonna valkosipuli.
  2. Yhdistä kaikki ainekset uunivuokaan.
  3. Paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia eli kunnes sipuli on pehmentynyt.

Salaatti, joka todistaa hammaslääkärini olleen oikeassa.

Kauan sitten sain kuulla hammaslääkäriltä, että kasvissyöjillä on huonot hampaat, koska he syövät niin paljon etikkasäilykkeitä.

Hammaslääkärin omenainen salaatti
  • 1 dl pakasteherneitä
  • 1 hapan omena
  • 1 porkkana
  • 1 etikkakurkku
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 tl öljyä
  1. Sulata pakasteherneet kaatamalla niiden päälle kiehuvaa vettä. Kaada vesi pois.
  2. Kuutioi omena, porkkana ja etikkakurkku. 
  3. Yhdistä kaikki ainekset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti